Den perfekte barndom

12. Mar 2017

Kender du det: -der er ingen grund til at tale om din barndom, for den har været helt perfekt. -Eller måske ikke ligefrem perfekt (så bliver sådan en psykolog nok alligevel skeptisk), - men normal.... den har været helt normal, ja!

Den her dans har jeg, som psykolog, prøvet mange gange.

Rigtig mange mennesker antager, at vi kun udvikler uhensigtsmæssige antagelser og handlemønstre hvis vi har haft en traumatisk barndom.

Men faktum er, at hver eneste time vi lever - gode som dårlige timer - forbereder os på resten af den tid der kommer. Hver eneste erfaring vi gør os, former vores forventning til kommende erfaringer.

På den måde kan man sige, at forestillingen om den perfekte barndom i virkeligheden er ganske grufuld.

Forestil dig engang det barn, der er vokset op i 'den perfekte verden', hvor udfordringerne aldrig oversteg evner og ressourcer mere end hvad den optimale udvikling foreskrev. Jeg kan næsten ikke forestille mig, hvor dårligt sådan et menneske ville være rustet til at håndtere den virkelige verden...

Min pointe er, at vi ALLESAMMEN har mønsre der er tillært i vores arndom og øvrige fortid. Og nogle gange står disse mønstre i vejen for, at vi kan opnå det vi ønsker med vores liv.

Ønsker vi et trygt, intimt, tillidsfuldt og langvarigt parforhold - så er det urimelig svært for os at opnå, hvis vi har tillært os at flygte når det er lidt svært at være to. Og ligeledes kan det være svært at huske at investere en masse i parforholdet, hvis vi har været så hedige at lære, at det meste kommer af sig selv.

DERFOR er omdrejningspunktet i parterapi oftest de mønstre vi hver især bringer med os ind i forholdet, og det mønster der opstår imellem parret. IKKE fordi vi skal afdække traume-historier og skyde skylden på mor og far.

Læs mere

Elsk mig højere, forstå mig dybere og respekter mig mere.21. Apr 2017

Jeg havde forleden en afsluttende samtale, efter et parterapi forløb, hvor parret fortalte mig, at de gennem forløbet var kommet til at forstå hinanden dybere, respektere hinanden mere og nok også elske hinanden højere. Det var ganske skønt - de få sekunder dette fik lov at hænge i luften - for det de også fortalte var nemlig, at de havde besluttet at gå fra hinanden. Læs mere

Det gav ikke mening - ikke engang for mig selv...26. Jan 2017

Jeg har altid været god til at gemme mig - bagerst i klassen, bagerst i idrætstimerne og tilbagelænet evaluerende i mit faglige arbejde, men inden længe bliver jeg konfronteret med én af de største udfordringer. Jeg deltager nemlig som parterapi ekspert på TV - i programmet 'gift ved første blik'. Læs mere

Bag bloggen19. Dec 2016

Hvem skriver egentlig? - læs med her Læs mere